Jan Meynard van Emst

beelden - glas in Lood

cortenstaal

Na het werken met gewoon ijzer werk ik al enige jaren met Cortenstaal. Dit staal bezit de eigenschap onder bepaalde voorwaarden van blootstelling aan de buitenlucht zich geleidelijk te bedekken met een beschermende laag oxiden. De zogenaamde patinalaag, hierdoor kunnen kunstwerken zonder verdere corrosiebescherming uitgevoerd worden. Dit materiaal heeft dus een veel langere levensduur dan gewoon metaal. In de praktijk wordt Cortenstaal toegepast bij fabricage van o.a: tankwagens en schepen. Met een eigen ontwikkelde lastechniek en met behulp van kleine plaatjes ontstaan monumentale beelden in staal.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

vervaardiging

 

Grote Trap (foto 3) Na het waarnemen van de vogel, aantekeningen maken en bruikbaar fotomateriaal begin ik met het schetsen van de vorm op papier. Vooral bij de keuze van deze vogel was dat van uiterts belang. In de paartijd is deze vogel namelijk op zijn mooist en juist dat baltsgedrag wilde ik vereeuwigen in een monumentaal metalen beeld. 

 

Met een eigen ontwikkelde lastechniek en met behulp van kleine plaatjes heeft het beeld langzaam gestalte gekregen. Ruim 4200 plaatjes cortenstaal werden met de hand geknipt en gevormd en vervolgens met ruim 16000 laspunten tot een geheel gesmeed.

Op de detailopname (rechts) is dat goed te zien. Vanaf de basis wordt het beeld langzaam, plaatje voor plaatje opgebouwd zonder constructie. Het beeld met een afmeting van 2,50 x 2,50 mtr. kreeg de laatste jaren een plaats in diverse beeldentuinen in Nederland.