Jan Meynard van Emst

beelden - glas in Lood

herdenkingsmonument bevrijding oirschot

Op 24 oktober 2009 werd in Oirschot het ruim 4 meter hoge herdenkingsmonument officieel onthult door Burgemeester Ruud Severijns en enkele leden van de jeugd gemeenteraad. In de uitleg
werd nog eens benadrukt hoe belangrijk de landing van de ‘Screaming Eagle’ was, het symbool van de 101 ste Airborne Divisie, zij hebben een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van het zuiden van Nederland met name Zuidoost-Brabant.

Ook werd benoemd hoe belangrijk het was geweest om de leerlingen van het Kempenhorst College bij dit project te betrekken,
zij nemen immers straks de fakkel van ons over. En na hen zal een volgende generatie het verhaal achter het beeld kunnen vertellen. Over hoe de arend en de leeuw ooit vrijheid brachten.

Het monument is vervaardigd in opdracht van,
Stichting Herdenkingsmonument Bevrijding Oirschot.

 

<

verklarende tekst

de arend en de leeuw bevrijden Oirschot …..

In de geschiedenis van de bevrijding van Oirschot spelen twee figuren een centrale rol: de arend en de leeuw.

De arend staat symbool voor de 101ste Airborne Divisie, ‘Screaming Eagle’. Op 17 september 1944 voert de Amerikaanse divisie in het kader van Operatie Market Garden de eerste luchtlandingen uit bij Son en Best. Hiermee luiden ze het begin van de bevrijding van Zuidoost-Brabant in.

De leeuw is het symbool van de 15e Schotse Divisie. Eenheden trekken op 24 oktober 1944 de straten van Oirschot binnen en stoten direct door naar Spoordonk. Ook de Prinses Irene Brigade heeft de leeuw als symbool.  Enkele patrouilles van dit Nederlandse onderdeel opereren in de omgeving en steken het Wilhelminakanaal over, waarmee ook zij een bijdrage leveren aan de bevrijding van het dorp.

Dankzij de landing van de arend kan de leeuw zich in Oirschot manifesteren. 

De onvoltooide betonnen staander verwijst naar de wederopbouw en leven in vrijheid. Een vrijheid die nooit vanzelfsprekend is. Het park bij het herdenkingsmonument is aangelegd door leerlingen van het Kempenhorst College.
Zij vertegenwoordigen de volgende generaties die het verhaal achter het monument kunnen doorvertellen en de herinnering levend houden.

Oktober 2009, Jan Meynard van Emst, beeldend kunstenaar.

(bron Go2War2)

De Irene Brigade werd onder bevel van de 154ste Brigade van de 51ste Lowland Divisie geplaatst en op 18 oktober onder de 4de Pantserbrigade van de 15de Divisie.
Op 18 oktober nam de Brigade het rustige frontgedeelte op de zuidoever van het Wilhelminakanaal van tegenover Best tot tegenover Oirschot in. Er deden zich regelmatig mortier- en artilleriebeschietingen voor, totdat op 25 oktober Oirschot veroverd was door eenheden van de 15de Divisie.
De Brigade werd hierna verplaatst naar Hilvarenbeek waar zij zich moest voorbereiden op een aanval in de richting van Tilburg.