Jan Meynard van Emst

beelden - glas in Lood

curriculum vitae

1987

 

 

 

Cursus bedrijfskunde voor beeldende kunstenaars,

gevolgd bij Postacademisch onderwijs Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven,(heden Design Academy) en de Nieuwe Brabantse Kunststichting (heden BKKC).

1967-1972

 

 

HBO opleiding, Koninklijke academie voor kunst en vormgeving te 's Hertogenbosch, afgestudeerd op de afdeling beeldhouwen (plastische vormgeving), vrije studie monumentale vormgeving.

1965-1967

MBO vooropleiding EST (Deva) vakschool Almelo.

<

biografie

Jan Meynard van Emst werd op 8 februari 1948 in Oirschot geboren,
al meer dan 45 jaar is hij actief als beeldend kunstenaar en heeft gewerkt in opdracht van diverse gemeenten, instellingen, bedrijven en particulieren.

 

In 1967 begon hij zijn studie aan de Koninklijke Academie voor kunst en vormgeving in 's-Hertogenbosch, waar hij de vakgebieden beeldhouwen en  monumentale vormgeving volgde. Begeleid werd hij onder meer door Marius van Beek, David Vandekop, Frans Peeters en Marius de Leeuw.

 

De meest besproken en belangrijkste opdracht voor hem was wel het Herdenkingsmonument Bevrijding Oirschot wat hij in 2009 realiseerde in opdracht van de gelijknamige stichting. Zoals al zijn beelden werd ook dit monument gegoten bij Bronsgieterij Jos Boerekamps in Nederweert.

 

thematiek

Vogels betekenen voor mij vrijheid en ruimte, de geborgenheid van het nest tegenover de soms vreeswekkende, maar altijd fascinerende onbegrensde ruimte daarbuiten. Vogels bezitten een innerlijke drang om los te komen van de aarde, om met het wisselen van de seizoenen ongeacht de gevaren de geboortegrond vaarwel te zeggen en te reizen. 

Op zoek naar eten, naar rust, een partner, naar het onbekende.

Ze verschillen daarin niet zoveel van mensen. Het wegtrekken, reizen, zoeken, het opdoen van nieuwe indrukken klinkt bij veel mensen bekend in de oren. En net als vogels na een lange reis, komen mensen voldaan of moe altijd weer terug op het oude nest.